Belhi tekniske skole

Af Astrid Dahl 31/10-2023

Uddannelsesniveauet i Danusha provinsen er meget lavt, og den nærmeste ungdomsuddannelsesskole ligger i Janakpur. For at give lokalbefolkningen et bedre uddannelsestilbud og forbedre beskæftigelsesmulighederne besluttede BGN og SEIT i 2019 at oprette en teknisk skole.

Den tekniske skole blev indviet i april 2019, og forventningen var, at skolen kunne tilbyde en to-årig snedkeruddannelse til elever fra juni 2019. Uddannelsen passede imidlertid ikke ind i uddannelsesstrukturen i Nepal, og eleverne var ikke interesseret i at søge ind på uddannelsen.

Efter et fortrinligt samarbejde med og støtte fra CTEVT (den myndighed, der godkender og støtter uddannelsestilbud i provinsen) lykkedes det for BGN og SEIT i samarbejde at opnå godkendelse til at udbyde fem forskellige korte byggetekniske kurser på ca 3½ måned: tømrer, murer, vvs, elektriker, stilladsarbejde. Den tekniske skole fik lovning på økonomisk tilskud fra provinsen til afvikling af kurserne.

I oktober 2019 ansatte SEIT en leder for den tekniske skole, der skulle stå for markedsføring af kurserne, ansættelse af kvalificerede undervisere, indretning af værksteder og teorilokaler, samt tilrettelæggelse af de administrative procedurer for driften af skolen.

I 2020 var skolen klar til at modtage de første 40 elever, der havde tilmeldt sig kurser som tømrer, VVS og elektriker. Forventningen var, at kurserne ville blive udbudt igen i marts, men coronakrisen medførte desværre, at alle undervisningsinstitutioner blev lukket af myndighederne. Både under 1. og 2. coronabølge blev alle uddannelsesinstitutioner pålagt at lukke helt ned.

I løbet af vinteren 2019 var sundhedsklinikken flyttet ind i nogle af de ledige lokaler i skolen. Det viste sig dog hurtigt, at et lokalefællesskab mellem en teknisk skole med larmende og støvende værksteder og en sundhedsklinik ikke fungerede.

SEIT og BGN besluttede derfor at arbejde for at opføre en ny bygning til den tekniske skole, men et jordkøb trak ud, og SEITs stærkt begrænsede organisatoriske og ledelsesmæssige kompetencer blev mere og mere tydelige. I løbet af sommeren 2021 besluttede BGN derfor at koncentrere støtten til færre indsatsområder og udskyde bygning af en ny teknisk skole på ubestemt tid.

Teknisk skole/sundhedsklinik