Safepad 2023

Af Astrid Dahl 31/10-2023

I foråret 2020 oprettede SEIT med støtte fra BGN firmaet Safepad™, der skulle producere og sælge genanvendelige menstruationsbind i Nepal. Produktionen skete under licens og i tæt samarbejde med firmaet bag Safepad, Real Relief fra Kolding.

Safepad™ er udviklet for at imødekomme kvinders behov i udviklingslande, hvor overtro, tabuer og manglende viden hyppigt omgærder kvindernes menstruation. Bindet er specielt imprægneret og mindsker svampeangreb og bakterieudvikling under menstruation. Desuden kan bindet vaskes op mod 100 gange og har en holdbarhed på mindst to år, hvilket mindsker belastningen af miljøet. Real Relief har stor succes med at starte lokale produktionsvirksomheder i mange udviklingslande.

Målet var at skabe jobs til især kvinder i Belhi og forbedre kvinders og pigers ligestilling, forbedre deres muligheder for at gennemføre en uddannelse og gøre dem selvforsørgende.

SEIT forventede stor efterspørgsel efter genanvendelige menstruationsbind i Nepal, og da produktionslokaler var indrettet og råvarer, symaskiner, borde og stole var anskaffet, startede oplæringen af et antal kvinder.

SEIT var meget optaget af at producere færdigsyede og pakkede menstruationsbind, men havde hverken fokus på eller kompetencer inden for markedsføring. Der blev hurtigt ansat 6 kvinder og mænd som syersker, 4 produktionsassistenter, 2 pakkere samt en produktionsleder, men SEIT formåede ikke at rekruttere kompetente mennesker med viden om markedsføring og salg. Resultatet blev, at Safepad opbyggede en meget stor lagerbeholdning, men det minimale salg af færdige pakker med menstruationsbind kunne på ingen måde dække produktionsomkostningerne.

I løbet af efteråret 2022 opgav SEITs ledelse bestræbelserne på at gøre Safepad til en økonomisk sund virksomhed, og i marts 2023 besluttede SEIT, i tæt samarbejde med BGN, at stoppe produktionen og sætte virksomheden til salg.